Excursió al Km 0 del GR-179 Ruta dels Maquis "Seguint les passes de la Guerrilla"

Diumenge 17 de desembre de 2017

Durant els últims 3 anys, a la Unió de Grups Excursionistes Llibertaris hem realitzat un treball de recerca, recopilant gran part de la història sobre la guerrilla antifranquista a Catalunya, després del qual s'ha ampliat i redissenyat el GR-179. Aquest Gran Recorregut que uneix Manresa i Berga, de 61 km en total, va ser creat per la Generalitat de Catalunya a través del Departament de Turisme; per a aquesta finalitat, va crear una entitat promotora i la F.E.E.C. es va instaurar com a gestora. Des de fa uns anys, l'entitat promotora i guaridora del GR-179 ha estat dissolta i per tant, el sender ha quedat desemparat i descuidat.
El nou recorregut que hem redissenyat la U.G.E.L. comença a l'antiga base guerrillera de Can Cassasaies, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obach, i finalitza a la famosa Mas Tartàs, base guerrillera francesa, punt de partida per als grups que s'internaven al país. Aquest nou camí travessa 49 punts amb història sobre el Maquis, no només masies on rebien refugi i/o provisions, sinó també zones d'actuació amb atracaments o sabotatges, llocs de naixement d'algun d'ells o topades amb la Guàrdia Civil. D'aquesta manera, el GR-179 passaria de tenir 61km a albergar més de 150 km d'història. Aquesta excursió ens portarà a recorrer un petit tram d'aquest llarg recorregut i a visitar la placa del Km 0 a la Masia de Can Casassaies.

Sortirem a les 8 del matí del Sindicat per anar cap a Pont de Vilomara a la comarca del Bages. Deixarem els cotxes a un parquing que trobarem al quilòmetre 4,2 de la BV-1124, carretera que va cap a Rocafort i començarem l'excursió . La primera part la farem seguint el sender senyalitzat de les Tines del Flequer, seguint la Vall fins a la masia de Can flequer. Aquesta masia va ser una de les principals bases guerrilleres al Bages, ja que Joan el Llarg, el masover del mas, sempre va donar suport als grups de Maquis que van picar a la porta.
Els terrenys de la masia pertanyien a Joan Fontfreda regidor de l'Ajuntament de Barcelona, que va ser segrestat a finals de juny de 1949, pel grup de Massana i alliberat a canvi de 100.000 pessetes. En acabat, Joan el Llarg i la seva família van haver de ser acompanyats fins a l'estat francès per evitar la repressió.


Durant el recorregut trobarem restes d'edificacions dedicades a la producció de vi i restes d'una premsa i de tines a on emmagatzemaven la beguda. També creuarem el Torrent i passarem a tocar de dues gorgues.
 

Col·locació de la placa del Km 0 del GR 179
Un cop a Can Flequer, continuarem el recorregut, ara deixant el sender senyalitzat per anar a la masia de Can Casassaies, a on trobarem la placa que indica que ens trobem a on comença la ruta dels maquis, el KM 0 del GR 179. Aquí hi trobarem una placa col·locada el passat mes d'octubre per membres de l' UGEL 

Can Casassaies és una masia situada al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. S'hi va produir un tiroteig el 4 de juliol de 1949 i en va resultar mort un guàrdia civil. Després del segrest de Can Flequer, per part del grup de Massana, una patrulla de la Guàrdia Civil es va presentar per inspeccionar la masia, en un moment en que hi eren Massana i part del seu grup. Mentre dos dels guàrdies vigilaven la planta baixa, un altre va pujar a al primer pis i va ser sorprès pel Massana, qui, en aquell moment, el va apuntar amb una pistola i li va demanar que aixeques les mans. En comptes d'aturar-se, el guàrdia civil va intentar disparar, però el Panxo va ser més ràpid i el va matar a l'acte. Tot seguit es va produir un tiroteig mentre els guerrillers es retiraven. La família de masovers de la masia van haver d'exiliar-se a l'estat francès acompanyats dels maquis, per evitar la posterior repressió.

Desfarem el camí, fins de nou a Can Flequer, passant per la Font Freda i seguirem ara el camí en direcció a l'ermita de Sant Pere d'Oristrell i després ens dirigirem cap al final del nostre recorregut.

Masia de Can Casassaies
Els boscos i muntanyes que ens envolten van ser els camins i refugis del Maquis catalans, la guerrilla antifeixista. Es tracta d'una lluita sense quarter ni descans que va durar 23 anys, des de l'inici de la dictadura franquista al 1940, fins a la caiguda de Ramon Vila Capdevila, el 7 d'agost de 1963. En aquests senders els i les maquis feien escac a la Guàrdia Civil i l'exèrcit franquista, combatent la dictadura feixista amb els escassos mitjans amb els quals disposaven. Avui en dia, aquests camins continuen aquí, carregats d'aquesta història de lluita per la llibertat, esperant que es reconegui tot el que hi va succeir.

Preguem que es confirmi l'assistència per correu electrònic abans del divendres 15 per organitzar-nos amb els vehicles. 

Distancia:12 km Aprox. 
S'aconsella portar aigua, dinar, calçat adient i roba d'abric
Per a més informació, no dubteu en contactar amb nosaltres