Ruta de Les Torretes

Diumenge 5 de març de 2023

Aquesta és la primera de les sortides que tenim programada pels mesos vinents dintre del segon cicle d'excursions, que ens permetrà visitar zones de la Serralada properes a municipis del Maresme, desplaçant-nos en tren fins a les poblacions a on comencen aquests itineraris. En aquest cas començarem a l'estació de Sant Pol de Mar.

Sortirem de l'estació de Premià a les 9 del matí en el tren de rodalies i baixarem a Sant Pol de Mar, a on començarem l'excursió.

Es tracta d'una excursió senyalitzada pels voltants de les poblacions de Sant Pol i Calella, que transcorre molt a prop del mar.

Un cop arribem a Sant Pol, sortirem de l'estació i ens dirigirem cap al carrer Nou que agafarem en direcció a la pujada de Sant Pau. Anirem seguint el carrer en pujada fins a arribar a unes escales que ens duran directes a l'ermita de Sant Pau, un antic monestir i església fortificada de Sant Pol de Mar, declarada bé cultural d'interès nacional.
Un cop visitada i havent-hi gaudit de les vistes continuarem passant per un pont que creua l'N-II i després agafarem un carrer a la dreta que creua una urbanització, fins a trobar una pista de sorra.

Seguirem per aquesta pista i a pocs metres ens creuarà per un tunel per sota de l'autopista, seguirem per la pista fins a trobar una cruïlla de camins i nosaltres agafarem el de la dreta. Anirem seguint aquest corriol fins a trobar una forta pujada i un cop a dalt, continuant en direcció est i ja per un corriol més planer, arribarem a una esplanada a on es creuen dues pistes, nosaltres continuarem recte i arribarem a Les Torretes, unes construccions protegides com a bé cultural d'interès local a mig camí dels nuclis de Sant Pol de Mar i Calella.

Es troben sobre un turonet al costat del mar, al sud del nucli urbà de Calella, i són visibles des de tota la platja.Les torretes foren construïdes pel servei de transmissions com a telègrafs òptics. Funcionaven per mitjà d'un sistema de senyals. La primera fou edificada l'any 1848, i era servida per un destacament de tropa; la segona fou bastida l'any 1857, i era utilitzada per funcionaris paisans, però amb prou feines va entrar en funcionament, perquè el 1861 arribava el tren de vapor a Calella.

En aquest lloc amb molt bones vistes al mar, aprofitarem per esmorzar.

Continuarem tornant enrere fins a agafar una pista de baixada que ens dura fins al Far de Calella. És un far situat al Capaspre, entre Calella i Sant Pol, a l'extrem muntanyós més sobresortint al mar de la costa de l'alt Maresme. La construcció no té un estil definit respecte d'altres fars de Catalunya. L'interès es troba per ésser la darrera construcció d'orientació i comunicació al mateix emplaçament. De fet, en aquest indret s'aixecava la "torreta" que havia guardat Calella durant centúries.

Després de visitar el far agafarem un corriol de pujada que travessa el Turó de Capaspre i que ens porta a una urbanització, des d'aquí anirem a buscar una pista que agafarem en direcció cap al camí dels Francesos, pujant per aquest camí, arribarem a un punt a on trobarem un senyal que ens indicarà la direcció cap a Sant Pol. Aquest camí baixa amb forta pujada fins a la Vall de Golinons, un cop aquí, agafarem la pista cap a la dreta, que en un moment es tornarà d'asfalt i arribarem a Sant Pol de Mar per anar a agafar el tren de tornada. 

Distancia:10 km Aprox.
S'aconsella portar aigua, calçat adient i roba d'abric.
Per a més informació, no dubteu en contactar amb nosaltres.